Direct & Indirect Narration

Q:1 The Visitor Said “What A Beautiful Scene It Is”?
A). The visitor exclaimed with joy that it was a very beautiful scene
B). The visitor exclaimed with joy that it is a very beautiful scene
C). The visitor exclaimed with joy that it be a very beautiful scene
D). The visitor exclaimed with joy that it were a very beautiful scene


Q:2 The Girl Said To The Mother “Alas I Have Failed In The Exam”.
A). The girl exclaimed with sorrow that she had failed in the exam
B). The girl exclaimed with sorrow that I had failed in the exam
C). The girl exclaimed with sorrow that she has failed in the exam
D). The girl exclaimed with sorrow that she have failed in the exam


Q:3 The Captain Said To The Team “May Allah Give Us Victory”.
A). The captain prayed for the team that Allah give them victory
B). The captain prayed for the team that Allah may give them victory
C). The captain prayed for the team that Allah might give them victory
D). The captain prayed for the team may Allah give them victory


Q:4 The Master Said To His Maid Servant “Obey May Orders”.
A). The master ordered his maid servant for obey his orders
B). The master ordered his maid servant to obey his orders
C). The master ordered his maid servant to obey my orders
D). The master ordered his maid servant to obey your orders


Q:5 The Boys Said To The Teacher “Please Do Not Take Our Class Today”.
A). The boys requested the teacher not to take our class that day
B). The boys requested the teacher not to take your class that day
C). The boys requested the teacher not to take their class that day
D). The boys requested the teacher not to take his class that day


Q:6 The Teacher Said To The Class “Work Hard”.
A). The teacher advised the class to work hard
B). The teacher advises the class to work hard
C). The teacher advised the class that to work hard
D). The teacher advised the class for work hard


Q:7 The Bookseller Said To The Customer “This Book Is Not Very Cheap”.
A). The bookseller told the customer that that book was not very cheap
B). The bookseller told the customer that this book was not very cheap
C). The bookseller told the customer that book was not very cheap
D). The bookseller told the customer that book is not very cheap


Q:8 The Prisoner Said To The Judge “I Am Not Guilty Of This Crime”.
A). The prisoner told the judge that I was not guilty of that crime
B). The prisoner told the judge that he was not guilty of that crime
C). The prisoner told the judge that he was not guilty of this crime
D). The prisoner told the judge that you were not guilty of that crime

Q:9 The Milkman Said To The Woman “I Do Not Mix Water In Milk”.
A). The milkman told the woman that he does not mix water in milk
B). The milkman told the woman that I did not mix water in milk
C). The milkman told the woman that he do not mix water in milk
D). The milkman told the woman that he did not mix water in milk


Q:10 The Father Said To His Son “How Much Money Do You Need”?
A). The fatehr asked his son how much money you need
B). The father asked his son how much money he need
C). The father asked his son how much money he needed
D). The father asked his son how much money I need


Q:11 The Pupil Says To The Teacher “I Have Not Worked Hard”.
A). The pupil tells the teacher that he ha not worked hard
B). The pupil tells the teacher that he has not worked hard
C). The pupil tells the teacher that he have not worked hard
D). The pupil tells the teacher that he will not work hard


Q:12 He Said To Me “Does Your Father Deal In Garments”?
A). He asked me that did our father deal in garments
B). He asked me that did my father deal in garments
C). He asked me that does your father deal in garments
D). He asked me that did my father deal in garments


Q:13 I Said To Him “Will You Help Me”?
A). I asked him if he would help me
B). I asked him if he will help me
C). I asked him if he does hlp me
D). I asked him if he has helped me


Q:14 I Said To Him “What Are You Doing There”.
A). I asked him what was he doing there
B). I asked him what were he was doing there
C). I asked him what he has doing there
D). I asked him what he was doing there


Q:15 You Said To Us “She Gives Me Some Milk”.
A). You told us that she give you some milk
B). You told us that she gives you some milk
C). You told us that she has given you some milk
D). You told us that she gave you some milk


Q:16 The Son Said To The Mother ” I Want Some Money “.
A). The son said to the mother that he wants some money
B). The son said to the mother that he want some money
C). The son told the mother that the wanted some money
D). The son said to the mother that I wanted some money


Q:17 The Mother Said To Her Son “You Are A Lazy Boy”.
A). The mother told her son that he were a lazy boy
B). The mother told her son that he was a lazy boy
C). The mother told her son that he has been a lazy boy
D). The mother tells her son that he has been lazy boy


Q:18 The Gardener Will Say “I Am Watering The Plants”.
A). The gardener say that he is watering the plants
B). The gardener would say that he is watering the plants
C). The gardener will say that he was watering the plants
D). The gardener will say that he is watering the plants


Q:19 They Will Say “We Are Having Dinner”.
A). They said that they are having dinner
B). They would say that they are having dinner
C). They will say that they are having dinner
D). They will say that they were having dinner


Q:20 Kalim Says “I Want To Tell You Thing”.
A). Kalim says that he wanted to tell you one thing
B). Kalim says that he wants to tell you one thing
C). Kalim says that he want to tell you one thing
D). Kalim said that he wants to tell you one thing


Q:21 They Say “We Are The Students Of English Class”.
A). They say that they are the students of English class
B). They say that they were the students of English class
C). They said that they are the students of English class
D). They say that they will be the students of English class

Q:22 He Says “I Am Going To Sialkot”.
A). He asked tome that he was going to Sialkot
B). He says that he was going to Sialkot
C). He says that he is going to Sialkot
D). He says that he will be going hto Sialkot


Q:23 He Says “I Am Ill”.
A). He says that he is ill
B). He says to me that he was ill
C). He asked that he was ill
D). He says me that he was ill


Q:24 He said to her, “Are you coming to the party?”
A). He told her if she was coming to the party.
B). He asked her if she was coming to the party.
C). He asked her if she will be coming to the party.
D). He asked her whether she was coming to the party.


Q:25 “Please don’t go away”, she said.
A). She begged me not to go away.
B). She begged that I not go away.
C). She said to please her and not go away.
D). She told me not to go away.


Q:26 He said to them, “Don’t make a noise.”
A). He told them not to make noise.
B). He told them not to make a noise.
C). He asked them not to make a noise.
D). He told them that don’t make a noise


Q:27 My friend said to me, “Has your father returned from Calcutta”
A). My friend enquired me if his father had returned from Calcutta.
B). My friend asked me if my father had returned from Calcutta.
C). My friend said to me that my father has returned from Calcutta.
D). My friend told me that his father had returned from Calcutta.


Q:28 Saleem said, “I bought a car yesterday.”
A). Saleem told that he had bought a car yesterday.
B). Saleem said that he bought a car the previous day.
C). Saleem said that I have bought a car the previous day.
D). Saleem said that he had bought a car the previous day.


Q:29 My cousin said, “My room-mate snored throught the night.”
A). My cousin told me that her room-mate snored throughout the night.
B). My cousin felt that her room-mate may be snoring throughout the night.
C). My cousin said that her room-mate had snored throughout the night.
D). My cousin complained to me that her room-mate is snoring throughout the night.


Q:30 He says, “They will hurt you”.
A). He said to me that they will hurt me.
B). He said to me that he would be hurt me.
C). He said to me that they would hurt me.
D). He said to me that they would hurt you.


Q:31 My father said to me, “You must work hard”.
A). My father said to me that I must work hard.
B). My father said to me that you must work hard.
C). My father said to me that you have to work hard.
D). My father said tome that I had to work hard.


Q:32 She said, “My parents are going to Karachi”.
A). She said that my parents were going to Karachi.
B). She said that my parents gone to Karachi.
C). She said that her parents were going to Karachi.
D). She said that her parents are going to Karachi.


Q:33 Mother said, “Where are you going?”
A). Mother said me where I am going.
B). Mother said to me where are you going.
C). Mother asked where I was going.
D). Mother asked me where I am going.


Q:34 Did you come from India”?, said Sara to boy.
A). Sara asked the boy if he had come from India.
B). Sara asked the boy if he come from India.
C). Sara asked the boy if he came from India.
D). Sara said the boy did he come from India.


Q:35 You said, “You have brought books for me”.
A). You said that you brought books for me.
B). You said that you had brought books for me.
C). You said that you have brought books for me.
D). You said that you have been brought books for me.


Q:36 My uncle said to me, “How is your studies going on now?”.
A). My uncle asked me how was my studies going then.
B). My uncle asked me how is your studies going on now.
C). My uncle asked me how my studies was going on then.
D). My uncle asked me how my studies going on then.


Q:37 You said, “He was there”.
A). You said that he had been here.
B). You said the he was there.
C). You said that he had there.
D). You said that he is there.


Q:38 Mother said, “Where are you going?”
A). Mother said me where I am going.
B). Mother said to me where are you going.
C). Mother asked where I was going.
D). Mother asked me where I am going.


Q:39 She said to him, “Where are you living”?
A). She said to him where he lived.
B). She asked him where he was living.
C). She asked me where I am living.
D). She asked him where he was lived.


Q:40 A doctor will say, “A nurse will look after that patients”.
A). A doctor will say that a nurse will look after the patients.
B). A doctor will say that a nurse would look after the patient.
C). A doctor would say that a nurse will look after the patients.
D). A doctor will say that a nurse would be look after the patient.


Q:41 She said to me, “He mostly ignores me”.
A). she said to me that he mostly ignores her.
B). She said to me that he mostly ignored me.
C). She said to me that he mostly ignored her.
D). She said to me that he is mostly ignored me.


Q:42 Ali asked them, “Are you playing with me”?
A). Ali asked them they were playing with him.
B). Ali asked them are they playing with him.
C). Ali asked them if they were playing with him.
D). Ali asked them they played with him.


Q:43 My younger sister says, “I do not tell a lie”.
A). My younger sister says that she do not tell a lie.
B). My younger sister says that she does not tell a lie.
C). My younger sister says that she is not tell a lie.
D). My younger sister says that I do not tell a lie.


Q:44 Dentist said, “I have seen many patients today”.
A). The dentist said that he have seen many patients today.
B). The dentist said that he had seen many patients that day.
C). The dentist said that he has seen many patients that day.
D). The dentist said I had seen many patients that day.


Q:45 They said, “They have returned books”.
A). They said that they have returned the book.
B). They said that they returned the books.
C). They said that they had return the books.
D). They said that they had returned the books.


Q:46 She asked him, “What did you say?”
A). She asked him what he said.
B). She asked him what he had said.
C). She asked him what he say.
D). She asked him what did you say.


Q:47 He said, “Are you doing your job?”
A). He asked me that I am doing my job.
B). He asked me that I was doing my job.
C). He said to me am I doing my job.
D). He asked me whether I was doing my job.


Q:48 I said, “You may need help”.
A). I said to her that she may need help.
B). I said to her that she needed help.
C). I said to her that she might need help.
D). I said to her that you might need help.


Q:49 My mother says to me”, You are not hard working”.
A). My mother says to me that I am not hard working.
B). My mother says to me that I was not hard working.
C). My mother says to me that you are not hard working.
D). My mother says to me that you were not hard working.


Q:50 My mother says to me”, You are not hard working”.
A). My mother says to me that I am not hard working.
B). My mother says to me that I was not hard working.
C). My mother says to me that you are not hard working.
D). My mother says to me that you were not hard working.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.